fbpx
Menu ☰
wegwerp vapes

Wegwerp vapes populair onder jongeren

De wegwerp vapes hebben een hip design

De vele leuke kleurtjes en hun moderne vorm maken deze wegwerp vapes razend populair bij jongeren. Ze doen ons  in geen enkel opzicht denken aan de lelijke oplaadbare e-sigaret die jaren geleden op de markt kwam. Ze zijn ook veel gebruiksvriendelijker en je kunt ze makkelijker verborgen houden voor je ouders, want je hoeft ze nergens op te laden.

De wegwerp vapes hebben lekkere smaakjes

De fabrikanten  brengen producten op de markt die er niet alleen hip uitzien,  maar voegen er ook  zoete en fruitige smaken aan.   En er is voor iedereen wel een smaakje dat ie lekker vindt. Een greep uit het assortiment en dan hebben we hier nog niets eens de helft opgesomdl! cola,  appel, honingmeloen, banaan, kiwi, aardbei, mango,  perzik,  kokos, , framboos, tropische fruitmix,  tabak en koffie,  mint. Het klinkt  heel gezond, maar het zijn uiteindelijk allemaal chemische goedjes die erin gestopt worden. Dat de wegwerp vapes zo populair zijn onder de jongeren is vooral te danken hebben aan die smaakjes. Dit kunt u ook horen in het  filmpje van ATV 5.
Gelukkig is er een wet in de maak die een verbod op deze zoete smaakjes invoert.

Welke  gezondheidsrisico’s hebben deze wegwerp vapes voor jongeren?

Bron: arts-epidemioloog Esther Croes van het Trimbos Instituut.

  • De meeste vapes bevatten nicotine: hoe jonger een kind in aanraking komt met nicotine, hoe sneller treedt de verslaving op en jongere kinderen kunnen er in 2-3 dagen verslaafd aan raken
  • Het verstoort de aanleg van hersenen: hersenen groeien door tot 24 jaar: er worden belangrijke verbindingen gemaakt tussen hersendelen en nicotine verhindert dit, waardoor je op latere leeftijd last kunt krijgen van concentratieproblemen en impulscontrole
  • De effecten op korte termijn: nicotine is een opwekkende stof: hartkloppingen, verhoogde bloeddruk, misselijkheid. Er zijn zelfs gevallen bekend van epileptische aanvallen
  • De effecten op lange termijn: in de damp kunnen schadelijke stoffen in voorkomen die vrijkomen tijdens het verhittingsproces: zware metalen, kankerverwekkende stoffen, stoffen die slecht zijn voor hart en bloedvaten. De wegwerp vapes zijn nog vrij nieuw waardoor we niet weten wat die op lange termijn met een mens doen
  • Ze bevatten een extra verslavende vorm van nicotine: nicotinezouten die ervoor zorgen dat je geen naar scherp gevoel in je keel krijgt als je de damp inhalleert. Daardoor is het juist voor jongeren gemakkelijker om die wegwerp vapes te gebruiken.

Waarom richt de tabaksindustrie zich met de wegwerp vapes zich op jongeren?

Dat is eigenlijk heel simpel. Ze zijn er zelf bij gebaat. Elk jaar sterven 20.000 mensen ten gevolge van roken of ander nicotinegebruik. Ze moeten dus nieuwe klanten werven. Het liefst kiezen ze een groep waaraan ze nog vele jaren kunnen verdienen en die heel vlug verslaafd te maken is. Ze hebben geen enkel moreel besef.

Kan stop roken Zeeland  hierbij helpen?

Alhoewel  stop roken zeeland  gespecialiseerd is in het wegnemen van de ontwenningsverschijnselen bij “de klassieke sigaret-rokers” kan een laserbehandeling echt wel helpen bij vapers. Er speelt echter een ander groot probleem:

Men moet een gewoonte (willen) doorbreken. Met een dagelijkse hoge nicotinehoeveelheid valt dit niet mee. Bovendien hebben jongeren een “groepsdruk” van erbij willen horen en hebben ze nog niet de lichamelijke klachten ten gevolge van nicotinegebruik. Ze zijn dus minder gemotiveerd omdat ze geen ziektes hebben als COPD, longkanker,….

Daarom is het heel belangrijk dat ouders en scholen een goede voorlichting geven. Voorkomen is beter dan genezen.

 

ook ’s avonds tot 22u en in het weekend.