fbpx
Menu ☰
stoppen met roken door acupunctuur

Waarom stoppen met roken?

Gezondheid

Vele ziekten liggen op de loer: COPD, kanker, hart- en vaatziekten, ontstekingen in de mond, gewrichten en longen, verslechtering van het immuunsysteem, huidklachten. Wil je meer info hierover? Bekijk dan de site van het trimbosinstituut. https://www.rokeninfo.nl/professionals/cijfers-gebruik-en-gevolgen-en-sterfte1/ziekte

Sigaretten worden steeds duurder

Conditie

Om intensief te kunnen bewegen en sporten heeft het lichaam extra zuurstof nodig. Roken zorgt er echter voor dat er minder zuurstof door het lichaam kan worden vervoerd via rode bloedcellen. Door te roken krijg je namelijk koolmonoxide binnen, en koolmonoxide zet zich vast aan rode bloedcellen. Er is dan geen plek meer voor zuurstof. Als er dan zuurstof wordt ingeademd gedurende sporten of intensieve inspanning kan de zuurstof niet worden opgenomen. Een groot deel van de benodigde zuurstof wordt dan gewoon weer uitgeademd. Je lichaam krijgt niet voldoende zuurstof binnen om een actieve inspanning te leveren.
Naast het plaatsgebrek voor zuurstof worden de longen ook aangetast door de schadelijke stoffen van roken. De longen raken beschadigd waardoor de longcapaciteit afneemt en er nog minder zuurstof door het lichaam vervoerd kan worden.
Ook zorgt nicotine ervoor dat de hartslag versnelt en de bloeddruk hoger wordt. Als gevolg van roken vernauwen de bloedvaten zich, waardoor het hart harder moet werken om bloed met zuurstof door het lichaam te pompen. Hierdoor stijgt niet alleen de hartslag maar ook de bloeddruk. Intensieve inspanning kan hierdoor minder lang worden volgehouden. Dit is niet alleen vervelend maar ook gevaarlijk. Op den duurt zorgt roken namelijk voor meer kans op een hartaanval gedurende intensieve inspanning. Meer informatie hierover vind je bij Jellinek. https://www.jellinek.nl/vraag-antwoord/waarom-is-roken-slecht-voor-je-conditie/

Afhankelijkheid

Veel van mijn cliënten waren die afhankelijkheid beu.

Bijvoorbeeld:

  • Als je ’s ochtends de deur uitgaat, moet je altijd kijken of je wel genoeg sigaretten mee hebt om de dag door te komen.
  • Vijf minuten voor de pauze al uitkijken naar het moment waarop je de peuk kan opsteken.
  • Chagrijnig worden als je je aansteker bent vergeten of hij leeg is.
  • Als je in een vergadering zit, alvast stiekem zitten rondkijken of er nog iemand  een pakje sigaretten bij zich heeft. Dan weet je dat je in de pauze niet als enige naar buiten moet.
  • Ervoor zorgen dat je nog voor sluitingstijd in de winkel bent voor je sigaretten, ook al ben je ergens gezellig op visite.
  • Als je slecht bij kas zit, moeten kiezen of je voor het mooie truitje/lekkere biefstuk gaat of je geld uitgeeft aan de sigaretten, waarvan je weet dat ze de dag erna toch weer op zijn.

Kinderwens

Roken heeft talrijke risico’s zoals: verminderde vruchtbaarheid voor zowel mannen als vrouwen, grotere kans op een miskraam, loslaten van placenta en op vroeggeboorte, verminderde groei van het kind.
Meer informatie hierover vind je op https://www.24baby.nl/zwanger/gezondheid/roken/

Roken wordt steeds minder getolereerd

In veel bedrijven mag het niet meer, je wordt naar de kou buiten verbannen en er wordt steeds meer op rokers neergekeken.

Wil jij stoppen met roken of meer informatie over de methode?