fbpx
Menu ☰
roken voor een operatie

Waarom moet ik stoppen met roken voor een operatie?

Kan men controleren of ik echt gestopt ben?

Kan men controleren of ik echt gestopt ben?

Wanneer je rookt, komt er nicotine in de bloedbaan. Daarna breken enzymen in je lever het grootste deel van de nicotine af tot cotinine. Vervolgens wordt het omgezet in urine en plas je het uit.
Cotinine, kan tot drie maanden na inname in het lichaam worden aangetroffen. Hoe lang het in je lichaam blijft, hangt af van de hoeveelheid en hoe vaak je rookt. Er zijn testen om deze stoffen op te sporen: deze kan men zien in onderzoek van bloed, urine, speeksel en zelfs in haarzakjes. Afhankelijk van de gebruikte haartest kan nicotine tot een jaar na de laatste blootstelling worden gedetecteerd. Hoewel het testen van het haar mogelijk is, wordt het niet zo vaak gebruikt als urine, speeksel of bloedonderzoek. Dat komt omdat het testen van het haar over het algemeen duurder en omslachtiger is.

Als je gelogen hebt rond jouw rookgedrag en je herstelt moeizaam na de operatie, of je krijgt complicaties die aan roken gerelateerd kunnen worden, dan kan je het ziekenhuis of de chirurg niets verwijten en valt dit volledig onder jouw eigen verantwoordelijkheid. En let op: artsen en verzekeraars zijn ook niet gek!

De belangrijkste redenen om te stoppen met roken voor een operatie op een rijtje:

Complicaties
Door roken is de kans op complicaties tijdens en na de operatie veel groter. Dit groter risico komt door de nicotine en koolstofmonoxide uit de tabaksrook. Deze stoffen verminderen de afweer, de bloedstolling, de doorbloeding en het zuurstofgehalte. Daardoor genezen de organen, weefsels en beenderen minder goed en herstelt de wonde zich veel trager.

Infecties

Voor een  goede genezing is het belangrijk om een infectie te voorkomen. Door roken vermindert de zuurstoftoevoer en is er een grotere kans op infecties. Hierdoor kan het zijn dat u langer in het ziekenhuis moet blijven. Rokers liggen gemiddeld 2 dagen langer in het ziekenhuis. Bij infecties kan dat zelfs enkele weken langer zijn.

Slijmvorming in de luchtwegen
Roken en slijmvorming prikkelen de luchtwegen. Als je onder narcose bent, word je via een buisje in de luchtpijp beademd. Dit buisje kan verstopt raken door slijm dat los gaat zitten tijdens de beademing.
Dan kan het nodig zijn dat het slijm tijdens de operatie wordt weggezogen. Dit kan dan de luchtwegen weer prikkelen en een vervelend gevoel geven. Hierdoor is er kans op meer hoesten na de operatie. (en pijn tijdens het hoesten).

Verkramping van de spieren rond de luchtpijp
Door de verkramping wordt de luchtpijp dichtgeknepen. De beademing verergert de prikkeling van de luchtwegen. Zolang je onder narcose bent, merk je daar niets van, maar na de operatie kan je benauwd en kortademig zijn.

Brandend maagzuur
Roken verslapt de sluitspier tussen de slokdarm en de maag, waardoor deze minder goed kan werken. Hierdoor is er meer kans op aspiratie tijdens de operatie en misselijkheid en braken na de operatie.
Het maagzuur kan zo makkelijker terugstromen vanuit de maag naar de slokdarm. Je kunt hierdoor klachten krijgen als oprispingen, nachtelijk hoesten en een brandend gevoel in je keel. Tijdens je herstel na de operatie zit je echt niet te wachten op dit soort extra onaangename ervaringen.

Wat kan je doen om deze kans op complicaties te verminderen?

Je kunt de kans op een complicatie zelfs met de helft verminderen door vóór de operatie te stoppen met roken. Hoe langer je voor de operatie stopt, hoe minder kans op complicaties en hoe makkelijker je zult herstellen.

Je kunt het beste definitief stoppen met roken.  Met eenmalig een  laserbehandeling kan dat zonder last te hebben van ontwenningsverschijnselen

Stop-roken-Zeeland kan je helpen. Een laserbehandeling haalt die ontwenningsverschijnselen weg, waardoor  je veel makkelijker de knop in je hoofd kunt omzetten. 1 behandeling is voldoende en is volledig pijnloos. Je krijgt een terugkomgarantie van 6 maanden. In heel Nederland en België ben ik de enige die na een laserbehandeling een voetreflexmassage aanbiedt. Dit bevordert het herstel van o.a. hart en longen. (door de verzekering grotendeels terugbetaald)
De laserbehandeling wordt niet vergoed, maar die kosten ervan heb je al  snel terugverdiend als je geen dure sigaretten meer moet kopen.

Klik hier als je meer wilt weten over de helende werking van voetreflexologie

Wil jij stoppen met roken of meer informatie over de methode?