fbpx
Menu ☰
roken vermindert de vruchtbaarheid bij man en vrouw

Vruchtbaarheid vermindert door roken

zowel bij man als vrouw

Bij vrouwen

Bij vrouwen heeft roken effect op zowel de vruchtbaarheid als de zwangerschap. Bij rokende vrouwen rijpen er minder eicellen, de innesteling gaat vaker mis en er ontstaat vaker een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Als je rookt, duurt het daardoor vaak langer voordat je zwanger bent. De kans op een zwangerschap neemt af met 10 tot 40 procent per cyclus. Als er een normale zwangerschap ontstaat, kan roken ernstige gevolgen hebben voor het ongeboren kind.  Daarbij halveert roken de kans op een succesvolle vruchtbaarheidsbehandeling (ivf).

Bij mannen

Tabak vermindert de spermakwaliteit van rokers

  • Schade aan de zaadcellen
  • Minder kans op bevruchting
  • Terug betere zaadcellen bij minder roken of stoppen met roken
  • We wisten al dat tabak een rol speelt in de slechte werking van de mannelijke erectie. Onderzoekers hebben nu aangetoond dat roken ook het sperma van rokers schade toebrengt.

Invloed op de bevruchting

Onderzoekers hebben 20 studies met bijna 6.000 deelnemers geanalyseerd om tot deze conclusie te komen. Deze studies zijn van start gegaan in de jaren 80 en lopen tot op vandaag. De resultaten tonen aan dat de zaadcellen van rokers worden aangetast door de schadelijke effecten van het roken. De zaadcellen bewegen minder snel, zijn kleiner in aantal en hebben een abnormale vorm waardoor ze minder vlot bij de eicel raken. Dit heeft dus een invloed op de bevruchting. Er zijn nog andere factoren die een invloed hebben op de spermakwaliteit: leeftijd, de inname van geneesmiddelen, zwaarlijvigheid, voeding, vervuiling, pesticides, …

Een omkeerbaar effect

Abnormaal gevormde zaadcellen worden zowel bij gemiddelde rokers (10-20 sigaretten) als bij verstokte rokers (meer dan 20 sigaretten) teruggevonden. Hoe meer sigaretten men rookt, hoe meer abnormaal gevormde zaadcellen men terugvindt. Andere studies lijken wel aan te tonen dat deze effecten afnemen wanneer de roker minder rookt of stopt met roken.

European Urology)

bekijk hier het onderzoek over de spermakwaliteit van rokers

Stoppen met roken is lastig. Vooral de ontwenningsverschijnselen zorgen ervoor dat het moeilijk vol te houden is. Stop-roken-Zeeland kan u helpen.

Een laserbehandeling haalt die ontwenningsverschijnselen weg, waardoor u veel makkelijker de knop in uw hoofd kunt omzetten. 1 behandeling is voldoende en is volledig pijnloos. U krijgt een terugkomgarantie van 6 maanden

In heel Nederland en België ben ik de enige die na een laserbehandeling een voetreflexmassage aanbiedt. Dit bevordert het herstel van o.a. hart en longen. (door de verzekering grotendeels terugbetaald)
De laserbehandeling wordt niet vergoed, maar heeft u snel terugverdiend als u geen dure sigaretten meer moet kopen.

Klik hier al u meer wilt weten over de helende werking van voetreflexologie

Wil jij stoppen met roken of meer informatie over de methode?