Binnenkort moet u onder het mes en men heeft verteld dat u voor de operatie moet stoppen met roken. Vaak vertelt men niet waarom dat zo belangrijk is.
Waarom moet ik stoppen met roken voor een operatie?
De belangrijkste redenen op een rijtje:
Complicaties
Door te stoppen met roken is de kans op complicaties tijdens en na de operatie veel minder. De nicotine en koolstofmonoxide uit de tabaksrook verminderen de afweer, de bloedstolling, de doorbloeding en het zuurstofgehalte. Daardoor genezen de organen, weefsels en beenderen minder goed en herstelt de wonde zich veel trager.
Infecties
Voor een goede genezing is het belangrijk om een infectie te voorkomen. Door roken vermindert de zuurstoftoevoer en is er een grotere kans op infecties. Hierdoor kan het zijn dat u langer in het ziekenhuis moet blijven. Rokers liggen gemiddeld 2 dagen langer in het ziekenhuis. Bij infecties kan dat zelfs enkele weken langer zijn.
Slijmvorming in de luchtwegen
Roken en slijmvorming prikkelen de luchtwegen. Als u onder narcose bent, wordt u via een buisje in de luchtpijp beademd. Dit buisje kan verstopt raken door slijm dat los gaat zitten tijdens de beademing.
Dan kan het nodig zijn dat het slijm tijdens de operatie wordt weggezogen. Dit kan dan de luchtwegen weer prikkelen en een vervelend gevoel geven. Hierdoor is er kans op meer hoesten na de operatie. (en pijn tijdens het hoesten).
Verkramping van de spieren rond de luchtpijp
Door de verkramping wordt de luchtpijp dichtgeknepen. De beademing verergert de prikkeling van de luchtwegen. Zolang u onder narcose bent, merkt u daar niets van, maar na de operatie kunt u benauwd en kortademig zijn.
Brandend maagzuur
Roken verslapt de sluitspier tussen de slokdarm en de maag, waardoor deze minder goed kan werken. Hierdoor is er meer kans op aspiratie tijdens de operatie en misselijkheid en braken na de operatie.
Het maagzuur kan zo makkelijker terugstromen vanuit de maag naar de slokdarm. u kunt hierdoor klachten krijgen als oprispingen, nachtelijk hoesten en een brandend gevoel in de keel. Tijdens uw herstel na de operatie zit u echt niet te wachten op dit soort extra onaangename ervaringen.
Hoe lang voor de operatie moet ik stoppen met roken?
Hoe langer u voor de operatie stopt, hoe minder kans op complicaties en hoe makkelijker u zult herstellen. Als u te horen krijgt dat u onder het mes moet, stop dan onmiddellijk.
Kan men controleren of ik echt gestopt ben?
Wanneer u rookt, komt er nicotine in de bloedbaan. Daarna breken enzymen in uw lever het grootste deel van de nicotine af tot cotinine. Vervolgens wordt het omgezet in urine en plast u het uit.
Cotinine, kan tot drie maanden na inname in het lichaam worden aangetroffen. Hoe lang het in uw lichaam blijft, hangt af van de hoeveelheid en hoe vaak u rookt. Er zijn testen om deze stoffen op te sporen: deze kan men zien in onderzoek van bloed, urine, speeksel en zelfs in haarzakjes. Afhankelijk van de gebruikte haartest kan nicotine tot een jaar na de laatste blootstelling worden gedetecteerd. Hoewel het testen van het haar mogelijk is, wordt het niet zo vaak gebruikt als urine, speeksel of bloedonderzoek. Dat komt omdat het testen van het haar over het algemeen duurder en omslachtiger is.
Als u gelogen hebt rond uw rookgedrag en u herstelt moeizaam na de operatie, of u krijgt complicaties die aan roken gerelateerd kunnen worden, dan kan u het ziekenhuis of de chirurg niets verwijten en valt dit volledig onder uw eigen verantwoordelijkheid. En let op: artsen en verzekeraars zijn ook niet gek!
Voor een operatie kunt u het beste definitief stoppen met roken.
Met eenmalig een laserbehandeling kan dat zonder last te hebben van ontwenningsverschijnselen
Stop Roken Zeeland kan u daarbij helpen. Een laserbehandeling haalt die ontwenningsverschijnselen weg, waardoor het veel makkelijker de knop in je hoofd kunt omzetten. Eén behandeling is voldoende en is volledig pijnloos. U krijgt een terugkomgarantie van 6 maanden. In heel Nederland en België ben ik de enige die na een laserbehandeling een voetreflexmassage aanbiedt. Dit bevordert het herstel van o.a. hart en longen. (door de verzekering grotendeels terugbetaald)
De laserbehandeling wordt niet vergoed, maar die kosten ervan heb je al snel terugverdiend als je geen dure sigaretten meer moet kopen.