fbpx

Stop roken Zeeland

interview met cliënt over stoppen met roken

Als u wilt weten hoe anderen de laserbehandeling hebben ervaren, kunt u hier de reviews lezen.

Snus
snus

Snus is vooral populair bij jongeren. Daarom is het voor ouders een geruststelling dat snus gezonder is dan roken. Er komen geen verbrandingsproducten vrij en is daarom minder schadelijk dan roken.
Snus  bevat een poeder, nicotine in verschillende hoeveelheden en een toegevoegde smaak. Het zakje is doorlaatbaar voor speeksel en opgeloste stoffen, zoals een theezakje. Deze nicotinezakjes plaatst men tussen de bovenlip en het tandvlees en de nicotine wordt opgenomen door het bloed via het mondslijmvlies. Nicotinezakjes worden verkocht in kleine blikjes en zijn er in vele smaken, vaak zoete en fruitsmaken. Dit maakt het gebruiken ervan voor jongeren aantrekkelijk. In straattaal noemt men het snabba.

Waarom is snus heel verslavend?

De hoeveelheid nicotine die er in 1 snus-zakje zit varieert tussen de hoeveelheid die in 1 sigaret zit of in een heel pakje sigaretten.
Als je niet gewend bent aan gebruik van nicotine, kun je dus out gaan van snus waar veel nicotine in zit. Daarnaast is nicotine de meest verslavende stof die er bestaat. Gebruik door jongeren is extra schadelijk doordat hun  hersenen in de puberteit een ingrijpende ontwikkeling doormaken. Als zij verslaafd raken, wordt dit hardnekkiger in hun hersenen vastgelegd. (bron: Jellinek)

Dat snus gezonder is dan roken, komt dus wel in een heel ander daglicht te staan. De schadelijke werking van nicotine, namelijk verhoging van bloeddruk en schade aan de vaatwanden, blijft aanwezig. Het is sinds november 2021 in Nederland verboden. en kunnen internetwinkels het ook niet meer naar Nederland versturen. Ze kunnen wel naar een Belgisch adres opsturen. Gezien wij hier in het grensgebied wonen, is het echt niet moeilijk iets te regelen. Elke jongere in deze regio kent wel iemand van over de grens die aan deze snabba kan komen.

Klachten bij gebruik van snus

Klachten kunnen optreden door het effect  van de nicotine, zoals irritatie in keel en mond, de hik, maagklachten, misselijkheid en duizeligheid. Ook hartkloppingen of een onregelmatige hartslag, verhoging van de bloeddruk en algeheel onwelbevinden treden regelmatig op. Zeker bij hoge doseringen is nicotine schadelijk voor het zenuwstelsel. Dat is vooral bij jongeren van belang, omdat het een nadelig effect kan hebben op de ontwikkeling van het jonge brein.

Kan Stop Roken Zeeland hierbij helpen?

Alhoewel Stop Roken Zeeland gespecialiseerd is in het wegnemen van de ontwenningsverschijnselen bij “de klassieke sigaret-rokers” kan een laserbehandeling echt wel helpen bij snus-gebruikers. Er speelt echter een ander groot probleem: Snus is vooral populair onder jongeren.

Men moet ook de rookgewoonte doorbreken. Met een dagelijkse hoge nicotinehoeveelheid valt dit niet mee. Bovendien hebben jongeren een “groepsdruk” van erbij willen horen en hebben ze nog niet de lichamelijke klachten zoals de oudere rokers ervaren. Ze zijn dus minder gemotiveerd omdat ze geen ziektes hebben als COPD, longkanker,….

Daarom is het heel belangrijk dat er door ouders en scholen een goede voorlichting wordt gegeven. Voorkomen is beter dan genezen.

Bekijk alvast onderstaand filmpje op you tube omdat het u  u als ouder wel aan het denken zet en u weet alvast meer over het onderwerp als uw kind vragen heeft.

Snus  is dan misschien gezonder dan roken maar veel verslavender, dus moeten we wel op onze hoede zijn.

Ook ’s avonds tot 22u en in het weekend

Meer
blogberichten