fbpx

Stop roken Zeeland

interview met cliënt over stoppen met roken

Als u wilt weten hoe anderen de laserbehandeling hebben ervaren, kunt u hier de reviews lezen.

Wat doet roken met de tanden en het tandvlees?
Wat doet roken met de tanden en het tandvlees?

Het gebit van een roker is herkenbaar. Als uw tandarts uw tanden bekijkt, weet hij onmiddellijk of u een roker bent of niet. Daarover kunt u niet liegen. Maar hoe kan een tandarts dan zien dat je rookt? Dit heeft te maken met verschillende factoren die we hieronder verder uitlichten. Want wat doet roken met de tanden en het tandvlees?

Het tandvlees van rokers bloedt minder snel

Roken is slecht voor hart en bloedvaten en vernauwt dus ook de bloedvaatjes in het tandvlees. Daarmee onderdrukt roken de verschijnselen van een tandvleesontsteking. Het ontstoken tandvlees van rokers bloedt minder snel dan van niet-rokers. Daardoor zijn tandvleesontstekingen bij hen moeilijker te ontdekken.  De afweer tegen bacteriën in de tandplak neemt af en wondjes herstellen trager.

Het gebit van een roker heeft meer tandplak en tandsteen

Op en tussen uw tanden en kiezen en op de overgang naar het tandvlees ontstaat tandplak. Dit nauwelijks zichtbare wit-gelige laagje bestaat uit bacteriën en producten van bacteriën. Niet verwijderde plak kan hard worden en verkalken tot tandsteen. Aan tandsteen hecht zich makkelijk weer nieuwe plak. Tandplak is de veroorzaker van ontstoken tandvlees. Dit is pijnlijk en bloedt bij aanraking, bijvoorbeeld met een tandenborstel. Rokers hebben vaak meer tandplak en tandsteen dan niet-rokers. Bovendien zijn de tandvleesontstekingen bij hen vaak ernstiger en slaat een behandeling ervan doorgaans minder goed aan.

Een roker verliest vlugger zijn tanden

Doordat een ontsteking bij een roker makkelijk over het hoofd wordt gezien, kan die zich vrijwel ongemerkt uitbreiden en zelfs het kaakbot aantasten. Roken zorgt er dus voor dat de tandvleesontsteking minder snel geneest en het kaakbot verder slinkt. Rokers hebben daarom een grotere kans hun gebit vroegtijdig te verliezen.

Roken en implantaten

Een implantaat is een kunstwortel die in het kaakbot is bevestigd. Verloren tanden of kiezen worden hiermee vervangen. Op het implantaat komt een kroon, brug of prothese. Nadat het implantaat is geplaatst, sluit het tandvlees er mooi omheen. Het implantaat moet goed vast komen te zitten in het bot. De kans op mislukking is bij rokers bijna drie keer groter dan bij niet-rokers. Veel tandartsen zijn daarom terughoudend om implantaten te adviseren bij rokers.

De invloed van roken op het verkleuren van uw tanden

Roken is slecht voor het tandvlees, maar het kan tevens uw tanden, kiezen en vulmaterialen verkleuren. U kunt rookaanslag vergelijken met die van koffie of thee. Rookaanslag is alleen veel lastiger te verwijderen. Roken maakt ook het schoonhouden van een kunstgebit moeilijker.

Roken en mondkanker

Rokers lopen meer risico op het ontstaan van afwijkingen aan de weefsels van de mond, tong en keel die eventueel kunnen leiden tot mondkanker. De kans op het ontwikkelen van kanker in de mondholte is zelfs twee tot vier maal groter. Wie rookt en daarbij alcohol gebruikt loopt extra risico.

Stoppen met roken en mondgezondheid

Al twee tot zes weken na het stoppen met roken is het gunstige effect zichtbaar in uw mond. De conditie van uw tandvlees gaat niet verder achteruit. Ook zullen de resultaten van een tandvleesbehandeling beter zijn. Tandvleesbloedingen kunnen na het stoppen met roken tijdelijk toenemen. Een goede mondhygiëne zorgt ervoor dat dit probleem snel verdwijnt.

De tandarts aan het woord

Roep hulp in als stoppen met roken moeilijk is

U heeft meerdere pogingen ondernomen om te stoppen met roken, maar u hervalt doordat u gek wordt van de ontwenningsverschijnselen? Door één laserbehandeling kunt u van het roken af komen.

ook ’s avonds tot 22u en in het weekend.

Ook ’s avonds tot 22u en in het weekend

Meer
blogberichten