fbpx

Stop roken Zeeland

interview met cliënt over stoppen met roken

Als u wilt weten hoe anderen de laserbehandeling hebben ervaren, kunt u hier de reviews lezen.

Roken en sporten
roken en sport
Sporten vermindert de behoefte aan een sigaret en helpt de ontwenningsverschijnselen te maskeren. Bij directe behoefte aan roken helpt het om in beweging te komen.

Roken verkleint het verschil tussen je rusthartslag en maximale hartslag, doordat het de eerste verhoogt en de laatste verlaagt. Het ‘vermogen van je hart’ daalt dus als het ware, waardoor je sportprestaties achteruit gaan.

Maar roken en sporten gaan ook niet samen in verband met de gezondheid van hart en bloedvaten. Want roken heeft ook negatieve effecten op het hart en de bloedvaten. Hierdoor wordt door roken de conditie die u zo graag wilt opbouwen aanzienlijk verminderd. Stoppen met roken en sporten gaan uiteraard wel samen.

Ook roken mensen vaak na het sporten ff een sigaretje, dat is extra slecht. Al je longblaasjes staan open als je hebt gesport en je kunt dus beter een half uur wachten voordat je er eentje opsteekt.

Is roken minder slecht als je sport?

De meest gebruikelijke gedachtegang is dat sport het lichaam reinigt. Hoe meer inspanning, des te minder last van nicotine, teer en koolmonoxide. Net zoals je vet verbrandt door hard te lopen, kan je denken dat je ook de stoffen die je inademt met roken weer kunt ‘verbranden’ door veel te bewegen en veel in- en uit te ademen.
Het klopt wél dat het lichaam altijd bezig is met afvalstoffen verwijderen, maar dat proces verloopt niet sneller door te sporten. Een van de grote boosdoeners is teer. Teer blijft achter in de longen en zet zich vast aan de longblaasjes. Door langdurig roken vormt zich een slijmlaag van teer in de longen waardoor de longblaasjes niet meer goed kunnen functioneren en uiteindelijk zelfs afsterven. Het teer verstopt als het ware de longen waardoor je minder goed zuurstof op kunt nemen, terwijl je zuurstof juist nodig hebt voor je uithoudingsvermogen.

Wat doet sigarettenrook verder met een sporter?

Naast teer zijn er nog twee stoffen die het prestatievermogen beïnvloeden, namelijk koolmonoxide en nicotine. Bij de verbranding van tabak komt koolmonoxide vrij. Als dit wordt ingeademd zet het zich vast op de rode bloedlichaampjes. Rode bloedlichaampjes zijn bedoeld om zuurstof te transporteren. Als er veel koolmonoxide ‘meereist’ dan is er minder plaats voor de zuurstof op weg naar de spieren. Zie het maar als een bus die vol is: helaas kunnen er niet méér passagiers meer bij en helaas zijn het de gezonde zuurstofmoleculen die er niet meer bij kunnen! Nicotine zorgt tenslotte voor vernauwing van de bloedvaten. Door die vernauwing is het nog moeilijker voor de zuurstof om de spieren in voldoende mate te bereiken.

Als je lekker wilt sporten, waarom wil je dan blijven roken?

Daar heb je alleen maar meer last van.  Roken heeft geen enkel voordeel, alleen maar nadelen. Zeker als je iets aan jouw conditie of je gezondheid wil doen. Stop Roken Zeeland helpt mensen die van het roken af willen zonder ontwenningsverschijnselen.

Meer info over roken en sporten?

Ook ’s avonds tot 22u en in het weekend

Meer
blogberichten