Roken en koffie gaan samen als bier en chips of borrelnootjes. Er zijn weinig genotsmiddelen zo innig verbonden als de peuk en het bakkie troost. Dat is zelfs wetenschappelijk bewezen. Mensen die roken drinken gemiddeld meer koffie dan mensen die niet roken.
Wat is de oorzaak dat we zo graag een peukje roken bij een bakkie koffie?
Aan de ene kant is het genetisch bepaald dat mensen die gevoelig zijn voor de effecten van nicotine ook gevoeliger zijn voor de effecten van cafeïne. En daarnaast zorgt nicotine er ook nog eens voor dat je meer behoefte hebt aan cafeïne. Cafeïne wordt sneller afgebroken in de lichamen van rokende mensen (klik hier voor het onderzoek in pubmed) . De aanwezigheid van nicotine in de lever zorgt ervoor dat het afbraakproces van cafeïne wordt versneld, waardoor de cafeïne minder lang in je lichaam blijft. Gevolg daarvan is dat rokers meer koffie moeten drinken om net zo veel van het opwekkende effect van cafeïne te voelen als niet-rokers.
Maar de verhoogde behoefte aan koffie bij rokers heeft waarschijnlijk niet alleen te maken met biochemische processen; ook de smaakervaring van mensen kan een rol spelen. Het is namelijk goed mogelijk dat mensen die roken niet alleen meer koffie drinken omdat cafeïne sneller uit hun lichaam verdwijnt, maar ook omdat ze de combinatie van koffie met een sigaret nu eenmaal lekker vinden.
De lichamelijke gevolgen van de combinatie koffie en roken
De stijging van de bloeddruk die acuut wordt waargenomen tijdens het roken is voornamelijk te wijten aan nicotine. De verhoogde verhouding van koolstofmonoxide in het bloed wordt gecompenseerd met een hogere bloeddruk om toch voldoende zuurstof rond te pompen. Roken leidt ook tot een verdikking van de aderwand, wat op zijn beurt in combinatie met hoge bloeddruk tot vele problemen kan leiden. (arterioslerose, hartinfarct, herseninfarct)
Cafeïne is een stimulerend middel dat kan bijdragen aan de stijging van de bloeddruk.
Men denkt dat deze stijging in bloeddruk gekoppeld is aan het vermogen van cafeïne het hormoon adenosine te blokkeren, een hormoon dat normaal voor verbreding van de aders zorgt. Vernauwde aders leiden uiteraard tot een stijging in bloeddruk.
Een andere theorie is dat cafeïne de aanmaak van cortisol en adrenaline stimuleert, die ook bloeddrukverhogend werken.
Hoe dan ook, als roken en koffie drinken: het is dubbel op.
Waarom moet ik opletten met koffie/cafeïne?
Cafeïne wordt door veel mensen gebruikt, het zit bijvoorbeeld in koffie en in cola. Cafeïne werkt stimulerend en zorgt ervoor dat je alerter wordt. Roken beïnvloedt de afbraak van cafeïne in je lever. Het zorgt ervoor dat bepaalde enzymen cafeïne versnelt afbreken. Hierdoor heb je als je rookt doorgaans meer cafeïne nodig dan iemand die niet rookt voor hetzelfde effect. Dit zal je ook merken wanneer je stopt met roken. Je lichaam kan opeens de cafeïne minder snel afbreken waardoor je een sterker effect krijgt. Hierdoor kunnen mensen slaapproblemen krijgen wanneer ze gewend zijn na het eten nog een kopje koffie te drinken. Ook kan het onrustige wat veel mensen ervaren tijdens het stoppen met roken flink versterken. Probeer je cafeïne inname dus te beperken wanneer je stopt met roken, dit maakt het stoppen makkelijker.
Als u er toch teveel last van krijgt
Dan kunt u beter overstappen op thee of cafeïnevrije koffie. En uiteraard iets aan uw rookgewoonte doen. De ervaring heeft uitgewezen dat verminderen met roken moeilijk is. Men begint heel gemotiveerd om elke dag een paar sigaretten te minder te gaan roken, maar na een maand zit u weer vast aan dezelfde hoeveelheid. Het werkt gewoon niet in de praktijk.
U kunt het beste volledig stoppen met roken. Het is gezonder en het scheelt u veel in uw portemonnee. De ontwenningsverschijnselen zorgen er echter voor dat het moeilijk vol te houden is. Stop Roken Zeeland kan je helpen. Een laserbehandeling haalt die ontwenningsverschijnselen weg, waardoor je veel makkelijker de knop in je hoofd kunt omzetten. 1 behandeling is voldoende en is volledig pijnloos. Je krijgt een terugkomgarantie van 6 maanden.