fbpx
Menu ☰
roken vermindert de vruchtbaarheid bij man en vrouw

Roken en een kinderwens

Roken vermindert de vruchtbaarheid bij zowel vrouwen als mannen. Rokende vrouwen hebben per cyclus 10% tot 40% minder kans om zwanger te raken dan niet-rokende vrouwen.
Mannen die roken hebben minder zaadcellen. Daarnaast zijn hun zaadcellen minder beweeglijk dan die van een niet-roker. Dit vermindert de kans op een bevruchting.

Wanneer stoppen met roken bij een kinderwens?

Van te voren stoppen met roken of kunt u gewoon wachten tot u zeker weet dat u zwanger bent?  Heeft u een kinderwens en wilt u stoppen met roken? Stop dan minstens drie maanden voor u zwanger wil raken met roken. De eicel die nu bevrucht wordt, werd 3 maanden geleden rijp in de eierstok.  Bovendien heeft uw lichaam de kans om alle afvalstoffen op te ruimen en te wennen aan het niet-roken.
In de eerste weken van de zwangerschap is de baby gevoelig voor de schadelijke gevolgen van roken. Dan worden belangrijke organen aangelegd. Stopt u pas als u zeker weet dat u zwanger bent? Dan kunnen er al schadelijke gevolgen voor de baby zijn. Stop daarom eerst met roken en stop dan pas met voorbehoedmiddelen.

De voordelen als u op tijd stopt met roken

  • hebt u meer kans om zwanger te raken
  • hebt u minder kans op een miskraam, doodgeboorte  of een buitenbaarmoederlijke zwangerschap
  • hebt u minder kans op problemen in de zwangerschap of rond de geboorte.
  • zult u een gezonder kind op de wereld zetten. (roken vermindert de doorstroming van de placenta waardoor de baby minder goed groeit. Gevolg is een lager geboortegewicht)
  • is er bij de baby minder kans op wiegendood.

Waarom tegelijk stoppen met roken bij een kinderwens?

Rookt uw partner ook? Spreek dan af om samen te stoppen. Dan kun jullie elkaar steunen en u voorkomt dat u passief meerookt (dat u de rook van uw partner inademt)
Vinden jullie het moeilijk om af te kicken van de rookverslaving? Stop-roken-zeeland kan u helpen met lasertherapie. Eén behandeling is voldoende om van de ontwenningsverschijnselen af te komen. Dan kunt u makkelijker de rookgewoonte doorbreken en met een kinderwens voor ogen, kan dit laatste geen obstakel zijn.
Na de laserbehandeling wordt optioneel een voetreflexmassage aangeboden. Deze is gericht op de bloedsomloop, de longen en het hart. Dit leidt tot een betere gezondheid, vitaliteit en ontspanning van lichaam en geest en stimuleert het zelfgenezend mechanisme. Zeker als uw zwanger wilt worden is dit heel belangrijk.

ook ’s avonds tot 22u en in het weekend.