fbpx
Menu ☰
roken en corona

Roken en corona

vergroot het risico op longaandoeningen

Roken vergroot het risico op longaandoeningen, waaronder corona. Bij rokers functioneren de trilharen in de luchtwegen slechter dan bij niet-rokers. Door de inwerking van sigarettenrook zijn die trilharen immers een beetje verbrand. En dit terwijl trilharen juist een belangrijke rol in het afweersysteem spelen. Met als gevolg dat het coronavirus meer vat krijgt op de longen van rokers.
Met een zeer vernuftige golfbeweging werken de trilharen de troep vanuit de longen omhoog. Als de beweging stil komt te liggen, dan blijft ingeademde troep inclusief virussen in de longen achter om daar vervolgens schade te veroorzaken.Door elk uur een sigaret te roken is er geen tijd van herstel van de trilharen. Door een paar uur (of een nachtje) niet te roken komt het weer een beetje op gang. Dat verklaart de rokershoest ’s morgens vroeg.

Longarts prof. dr. Geertjan Wesseling van het UMC in Maastricht legt uit hoe het coronavirus zich hecht aan cellen:
Het coronavirus heeft spikes die kunnen vergeleken worden met een sleutel. Het virus kan alleen een cel binnendringen als er een slot gevonden wordt waarop die sleutel past. Longcellen hebben zo’n slot, dat door wetenschappers ACE2-receptor wordt genoemd. Het is een eiwit aan de oppervlakte van (long)cellen. Roken leidt tot een toename van het aantal ACE2-receptoren in de longen. En meer ACE2-receptoren betekent dan logischerwijs een grotere kans op besmetting. Als je stopt met roken neemt het aantal ACE2-receptoren ook weer af.
Behalve de puur medische is er nog een praktische omstandigheid die maakt dat rokers zich in de corona-gevarenzone begeven en tot de risicogroep behoren. Om besmetting met het coronavirus te voorkomen, is het immers de bedoeling zo weinig mogelijk met je handen aan je gezicht te komen. Maar de handeling van het roken betekent per definitie dat je voortdurend met je vingers je gezicht, of in ieder geval je mond, aanraakt. Om nog maar te zwijgen over het gevaar van besmetting bij gezamenlijk gebruik van waterpijpen…

Bekijk ook het filmpje van AT5

 

Stoppen met roken

U kunt het beste stoppen met roken. Het is gezonder en het scheelt u veel in uw portemonnee. De ontwenningsverschijnselen zorgen er echter voor dat het moeilijk vol te houden is. Stop-roken-Zeeland kan je helpen. Een laserbehandeling haalt die ontwenningsverschijnselen weg, waardoor  je veel makkelijker de knop in je hoofd kunt omzetten. 1 behandeling is voldoende en is volledig pijnloos. Je krijgt een terugkomgarantie van 6 maanden

In heel Nederland en België ben ik de enige die na een laserbehandeling een voetreflexmassage aanbiedt. Dit bevordert het herstel van o.a. hart en longen. (door de verzekering grotendeels terugbetaald)
De laserbehandeling wordt niet vergoed, maar heeft u snel terugverdiend als u geen dure sigaretten meer moet kopen.

Klik hier al u meer wilt weten over de helende werking van voetreflexologie

Wil jij stoppen met roken of meer informatie over de methode?