fbpx
Menu ☰
roken: de lichamelijke gevolgen

Roken: de lichamelijke gevolgen

goed nieuws: als u stopt, begint het herstel

Kanker

Een groot risico van roken is dat het bijna overal in het lichaam kanker kan veroorzaken. De meest voorkomende soorten zijn: long-, keel-, slokdarm-, mondholte-, en strottenhoofdkanker. Mensen met kanker die door blijven roken, hebben een hogere kans om aan hun kanker te overlijden en om uitzaaiingen te krijgen dan voormalige rokers en niet-rokers met kanker

Andere aandoeningen

Roken kan verschillende luchtwegaandoeningen veroorzaken, waaronder bronchitis, en is de belangrijkste oorzaak voor het ontstaan van COPD .
Daarnaast is roken een grote risicofactor voor hart- en vaatziekten, zoals coronaire hartziekten, een beroerte en hartfalen. Het risico op hart- en vaatziekten neemt toe naarmate er meer en langer gerookt wordt.
Nog een risico van roken is de vergrote kans op diabetes type 2.
Ook kan roken leiden tot een verminderde vruchtbaarheid bij zowel mannen als vrouwen.
Roken hangt ook samen met een verhoogd risico op angst en depressies.
Verder hebben rokers een grotere kans op postoperatieve complicaties en verminderde heling van wonden.
Tot slot kan roken het beloop van een ziekte ongunstig beïnvloeden; roken versterkt bijvoorbeeld de klachten van reumatoïde artritis.

Verminderde kwaliteit van leven

Ongeacht het feit dat je van roken ziek kunt worden en zelfs overlijden, is het goed om er even bij stil te staan dat de kwaliteit van leven achteruit gaat. Wilt u verder blijven roken met het vooruitzicht dat u straks niet meer de trap op kunt of bij elke activiteit moet snakken naar adem?

Het goede nieuws is dat het lichaam zich (gedeeltelijk of zelfs volledig) herstelt als u stopt.

Maar stoppen met roken is lastig. Vooral de ontwenningsverschijnselen zorgen ervoor dat het moeilijk vol te houden is. Stop-roken-Zeeland kan u helpen.
Een laserbehandeling haalt die ontwenningsverschijnselen weg, waardoor u veel makkelijker de knop in uw hoofd kunt omzetten. 1 behandeling is voldoende en is volledig pijnloos. U krijgt een terugkomgarantie van 6 maanden.

In heel Nederland en België ben ik de enige die na een laserbehandeling een voetreflexmassage aanbiedt. Dit bevordert het herstel van o.a. hart en longen. (door de verzekering grotendeels terugbetaald)
De laserbehandeling wordt niet vergoed, maar heeft u snel terugverdiend als u geen dure sigaretten meer moet kopen.

Klik hier al u meer wilt weten over de helende werking van voetreflexologie

Wil jij stoppen met roken of meer informatie over de methode?