laserbehandeling

De meeste mensen die ik in mijn praktijk voor een laserbehandeling binnen krijg, hebben elke methode al geprobeerd om te stoppen met roken. Cold-turkey, minder gaan roken, nicotinevrije E-sigaret, hypnose, medicijnen op voorschrift van een arts, nicotinepleisters, nicotinekauwgom, een praatgroep, groepssessies via het werk of ziekenhuis….
Of het hielp niet voldoende, waardoor men 3 weken later weer aan het roken was, of men kreeg last van bijwerkingen van medicijnen.
Ten einde raad kiezen ze uiteindelijk voor de laserbehandeling om te stoppen met roken. Gelukkig. Want het slagingspercentage is best wel hoog als men gemotiveerd is en er zijn geen bijwerkingen.

 

Waarom kiezen voor de laserbehandeling als methode?

De therapie is heel effectief. Het is alsof je nooit eerder gerookt hebt waardoor je onmiddellijk verlost bent van je nicotineverslaving. De ontwenningsverschijnselen zijn weg. Hierdoor wordt het veel makkelijker om de knop in je hoofd om te zetten. Want roken is ook een gewoonte en dat moet je zelf aanpakken. Maar doordat je geen last hebt van het afkicken, is het goed vol te houden
Deze methode is in door de Middlesex University in Londen in 2007 onderzocht. De resultaten waren heel positief. Lees hier een uitgebreid (Engelstalig) verslag van dit  onderzoek.

De laserbehandeling: het is al bij heel veel mensen gelukt, dus u kunt het ook!

Hoe komt het dan toch dat zo weinig mensen voor deze methode kiezen?

Deze therapievorm is redelijk onbekend. Het is een vorm van alternatieve geneeskunde. Daardoor zult u uiterst zelden een verwijzing krijgen door een arts. Die schrijven u liever medicijnen voor. De lasertherapie om te stoppen met roken wordt ook niet vergoed door de ziektekostenverzekeraars. Jammer, maar dit is de realiteit.

Mag de laserbehandeling gecombineerd worden met andere methodes?

Je mag dit best combineren met gespreksgroepen, maar niet met nicotinepleisters of nicotinekauwgom (dan krijgt het lichaam nog steeds nicotine binnen en maak jij je het jezelf moeilijk).
Roken met E-sigaret, zonder nicotine is ook af te raden omdat je de gewoonte in stand houdt en je hitte in de luchtpijp en longen krijgt. Bovendien is de stap naar een E-sigaret met nicotinevloeistof heel verleidelijk en voor je het weet, zit je weer aan de gewone sigaret vast.

En hoe zit het met de medicijnen?

De antidepressiva zoals champix en zyban (werkzame stof: varenicline) zijn af te raden.  Mijn ervaring met cliënten heeft me geleerd dat deze middelen veel bijwerkingen hebben zoals slapeloosheid, nachtmerries, hartkloppingen en depressieve gevoelens tot zelfmoordneigingen toe! lees hierover meer Als je vervolgens stopt met deze medicijnen komt de zin in sigaretten vaak terug. Tegenwoordig wordt nortrilen (werkzame stof: nortriptyline ) voorgeschreven. Nortriptyline is een medicijn dat wordt voorgeschreven bij depressiviteit en zenuwpijnen. Bij zenuwpijn heeft dit medicijn een pijnstillend effect. Dit pijnstillend effect komt op een andere manier tot stand dan de werking tegen depressiviteit. Sommige aandoeningen kunnen door nortriptyline verergeren: hartkramp (angina pectoris), verhoogde oogdruk (glaucoom), epilepsie, een vergrote prostaat of porfyrie (=erfelijke stofwisselingsziekten die aanvallen van hevige buikpijn kunnen veroorzaken).

Ook ’s avonds tot 22u en in het weekend