fbpx
Menu ☰
verboden e-sigaret Juul

Juul e-sigaret

verboden e-sigaret met 3 keer zoveel nicotine

De in de Europese Unie verboden e-sigaretten van het Amerikaanse merk Juul zijn niet meer in Nederlandse winkels te koop. Maar via internet is natuurlijk alles te krijgen. De overheid weet dit, maar treedt niet op.
De vloeistof in Juul bevat bijna drie keer de toegestane hoeveelheid nicotine, waardoor ze als zeer verslavend gelden.
Het pionierende element van Juul zit hem vooral in de inhoud van de vloeistof. De meeste e-sigaretten maken gebruik van ‘free base’-nicotine’, die bijvoorbeeld ook in sigaren wordt gebruikt. Juul voegt daar ammoniak aan toe, waardoor nicotinezouten ontstaan. Die kunnen hogere gehalten nicotine bevatten, en zijn bovendien makkelijker te inhaleren. Het gevolg: de Juul is veel verslavender dan zijn concurrenten.
Juul is ook een e-sigaret, maar ziet er veel gelikter uit. Het apparaatje oogt hip, als een usb-stick, die je zelfs aan je laptop kunt opladen. In feite is Juul een fastfood-sigaret: geen omslachtig gedoe meer met batterijen en het bijvullen van vloeistoffen, zoals bij gewone e-sigaretten, maar click and go. Gemakkelijk in het gebruik, met vervangbare cartridges/mods (waarin de liquids zitten). Is je mod leeg? Gewoon weggooien en een nieuwe op je e-stick schuiven. .Het is vooral populair onder de jongeren. Op Instagram, Facebook en andere social media toonde Juul Labs geen verstokte rokers, maar jongeren die gezellig samen vapen. Met hashtags als #vapeporn, #vapetricks en #juul, vind je op Instagram miljoenen posts van juulende tieners, inclusief wedstrijdjes wie de leukste dampwolkjes kan maken. Onderzoek van de Stanford-universiteit bevestigt dat Juul populair is geworden vanwege een geraffineerde social media-campagne, plus de inzet van door Juul betaalde influencers.

De ontwerpers bestudeerden ook interne documenten van tabaksfabrikanten over hoe deze het roken aantrekkelijk voor kinderen hebben gemaakt. Daarom heeft Juul zoete en fruitige smaakjes in hun e-sigaret gestopt. Zij leerden ook hoe je het nicotinegehalte in sigaretten chemisch kunt bewerken, opdat de gebruikers zo veel mogelijk nicotine binnenkrijgen – in jargon: hoe je de pH-waarde van nicotine kunt manipuleren om de afgifte van nicotine te maximaliseren in een “jeugdvriendelijke damp” die minimale “keelhitte” oplevert – een combinatie die, aldus stukken uit de eerder vermelde rechtszaak, ongekende risico’s van nicotinemisbruik en verslaving met zich meebrengt. Daarom zit er in een Juul geen pure nicotine  zoals in de doorsnee-e-sigaret, maar nicotinezouten. Daardoor prikkelt de damp minder in de keel én wordt de nicotine sneller in de bloedbaan opgenomen. In Juul’s liquids zit overigens ook benzoëzuur, glycerine en propyleenglycol.