fbpx

Stop roken Zeeland

interview met cliënt over stoppen met roken

Als u wilt weten hoe anderen de laserbehandeling hebben ervaren, kunt u hier de reviews lezen.

Hoe ontstaat een verslaving
hoe ontstaat een verslaving?
Hoe ontstaat een verslaving?

Hoe ontstaat een verslaving?

Mensen die zelf nooit hebben gerookt hebben makkelijk praten. Die denken je alleen maar wilskracht nodig hebt om te stoppen met roken.  Een kwestie van karakter hebben. Als het niet lukt, word je bekeken als een slappeling. Maar er is echt wel meer aan de hand. Daarom wil ik op deze pagina uitleggen hoe een verslaving ontstaat en waardoor stoppen met roken zo moeilijk is.

(bron professor Philippe Lardon van de Vlaamse

Universiteit )

Het verhaal van de neurotransmitter acetylcholine

Een neurotransmitter is een stof die ons zenuwstelsel gebruikt om prikkels door te geven aan andere zenuwcellen of spiercellen. De meeste mensen hebben nog nooit gehoord van acetylcholine, maar wel van zijn tegenhanger adrenaline. Adrenaline is ook een neurotransmitter die ervoor zorgt dat ons lichaam actief en krachtig wordt. Terug naar acetylcholine: die zorgt ervoor dat ons lichaam rustig en ontspannen wordt. Scheikundig gezien lijken acetylcholine en nicotine heel veel op elkaar. Ons zenuwstelsel ziet het verschil niet. Dus als iemand nicotine binnenkrijgt, zorgt het zenuwstelsel ervoor dat de spieren weer rustig worden net zoals bij acetylcholine. Op zich een mooi effect.

Hoe ontstaat dan die verslaving?

Wat gebeurt er dan in onze hersenen? Acetylcholine zorgt ervoor dat in de frontale cortex van onze hersenen nog een andere neurotransmitter wordt geproduceerd: dopamine (ook wel het gelukshormoon genoemd). In die frontale cortex zit ook ons beloningscentrum. Als iemand dopamine produceert, voelt die zich goed. Maar als acetylcholine dat kan, kan nicotine dat ook. Dus het wordt alleen maar beter met die nicotine: je wordt er ontspannen van, je wordt er rustig van en je krijgt een goed gevoel. Wat is er nu zo slecht aan en waardoor is dat nu zo verslavend?
Dit heeft te maken met een reactie van je hersenen. Die proberen te compenseren dat dat er een teveel aan dopamine geproduceerd wordt (in dit geval) door de nicotine-inname. De hersenen denken dat er iets mis is met jouw lichaam, dat er teveel dopamine geproduceerd wordt en ze willen daar iets aan doen. Het verschil is dat nicotine een veel sterker signaal afgeeft dan de neurotransmitter die het imiteert. Dit komt doordat nicotine langduriger contact maakt met de neuron van het beloningssysteem.
De hersenen gaan zich vervolgens iets minder gevoelig opstellen ten opzichte van die dopamine. Hoe doen ze dat? De hersenen hebben receptoren, een soort ontvangers,  die al die dopamine ontvangen en dan dat gelukzalig effect geven.  De hersenen gaan die wat minder gevoelig maken door een aantal van die receptoren weg te halen, waardoor dopamine minder effect zal hebben. Dit is een mooie compensatie van het lichaam. Maar welk effect heeft dat nu?

Even een concreet voorbeeld

Een jongeman gaat in het weekend uit en steekt een eerste sigaret op. Al zijn vrienden roken, dus wil hij het ook eens proberen. Hij wil dat alleen maar doen in het weekend als hij uitgaat, dan is dat toch niet zo erg. Wat gebeurt er in het lichaam? Acetylcholine wordt geproduceerd, hij komt tot rust en voelt zich goed. Gevolg is dat de hersenen al wat minder gevoelig worden voor dopamine. Hij wou alleen maar in het weekend roken, maar in het midden van de week voelt hij dat hij toch wel zin heeft in een sigaret. Eigenlijk zeggen die hersenen:”we hebben ons minder gevoelig opgesteld voor dopamine en nu is die dopamine weg” en dan krijg je een soort van craving die zegt: “ik wil die stof terug” Het resultaat hiervan is dat die roker denkt: “ik ga alleen maar in het weekend in op woensdag een sigaret roken. Dat zijn er maar twee in een week. Dat is niet veel dus dat is geen probleem.”

De hersenen compenseren het teveel aan dopamine

Hersenen tevreden, lichaam tevreden, maar er komt toch weer een compensatie. Die hersenen denken:” Ho, wat meer dopamine, dus we maken ons nog wat minder gevoelig.” En onze jongeman gaat na de weekendsigaret op maandagavond al meer zin krijgen in een sigaret, want die hersenen roepen om dopamine. Dan worden die hersenen weer minder gevoelig en dan krijgt hij op maandagmiddag al zin. En zo gaat dit verder en verder. En dan moet de roker steeds meer sigaretten per dag roken om zich te voelen zoals hij zich voelde voor dat hij ooit de eerste sigaret opstak. Als hij dat niet doet omdat hij bijvoorbeeld wil minderen met roken, zal hij last krijgen van afkickverschijnselen, want die hersenen blijven om dopamine roepen.
Zo ontstaat dus een verslaving. Dat stoppen met roken meer is dan alleen maar wilskracht zal hij aan den lijve ondervinden.

De weg terug

Dat gevoelig opstellen van de hersenen gaat heel snel. Dat is een kwestie van weken of maanden. Maar de weg terug is heel moeizaam. Daardoor kan het zijn dat een gestopte roker zelfs na jaren een moment van craving kan ervaren.
Nu u weet hoe een verslaving ontstaat bent u hopelijk voorzichtiger om iemand te veroordelen tot slappeling. Dat stoppen met roken meer is dan een kwestie van karakter hebben, is toch al duidelijk, hoop ik?

Een mooie hulp om de neurotransmitters weer actief te krijgen

Stop Roken Zeeland heeft een laserprotocol waardoor de activiteit van de neurotransmitters die werden uitgeschakeld vlugger weer actief te krijgen. Vlugger dan bij cold-turkey of bij welke methode ook. Voorwaarde is wel dat men gemotiveerd is. Want naast een lichamelijke verslaving is roken ook een gewoonte en die moet men zelf doorbreken. Maar dat gaat veel makkelijker als hij geen last krijgt van de ontwenningsverschijnselen.

Interesse?

bekijk hier het verhaal van professor Philippe Lardon

Ook ’s avonds tot 22u en in het weekend

Meer
blogberichten