fbpx

Stop roken Zeeland

De rokershoest
De rokershoest

Als de luchtwegen worden geprikkeld, kan dit hoesten veroorzaken. Dit kan als vervelend worden ervaren, maar het heeft eigenlijk een heel nuttige werking: de luchtwegen verwijderen dan vreemde/schadelijke stoffen. Hoesten wordt meestal veroorzaakt door rook, stof of verkoudheid en gaat meestal vanzelf over. In sommige gevallen, zoals bij astma of COPD, gaat het hoesten niet zomaar over. Hoesten kan door roken worden veroorzaakt of worden versterkt. Dit wordt dan ook wel ‘rokershoest’ genoemd.

Wat is de functie van rokershoest?

Hoesten (dus ook de rokershoest) heeft een belangrijke functie bij het schoonhouden van de luchtwegen. In de neus en de keelholte bevinden zich slijmvliezen en kleine haartjes. Stof en vuil (ook teer) dat ingeademd wordt, belandt op de slijmvliezen. Door de continue werking van de haartjes wordt vuil en slijm naar boven getransporteerd. Door te hoesten wordt het slijm versneld omhoog gebracht, waarna het slijm wordt doorgeslikt of uitgespuugd. Mensen die niet kunnen hoesten lopen een groot risico op een longontsteking, wanneer ze zich verslikken. Hoest kan optreden als gevolg van aandoeningen zoals bijvoorbeeld; verkoudheid, griep, zuurbranden, bronchitis, kaakholteontsteking, astma, COPD, longontsteking, tuberculose, stoflongen en longkanker.

Hoe komt het dat rokershoest vooral in de ochtend optreedt?

Bij rokers functioneren de trilharen in de luchtwegen slechter dan bij niet-rokers. Door de inwerking van sigarettenrook zijn die trilharen immers verbrand. En dit terwijl trilharen juist een belangrijke rol in het afweersysteem spelen.
Met een zeer vernuftige golfbeweging werken de trilharen de troep vanuit de longen omhoog. Als de beweging stil komt te liggen, dan blijft ingeademde troep inclusief virussen in de longen achter om daar vervolgens schade te veroorzaken.Door elk uur een sigaret te roken is er geen tijd van herstel van de trilharen. Door een paar uur (of een nacht) niet te roken komt het herstel van deze trilharen weer  op gang. Dat verklaart de rokershoest ’s morgens vroeg die verdwijnt bij het opsteken van de eerste sigaret (waardoor de trilharen weer verbranden)

De eerste weken na het stoppen met roken kunt u meer gaan hoesten

Besef dat dit tijdelijk is. De giftige stoffen in uw longen verlaten geleidelijk het lichaam waardoor u uiteindelijk stopt met hoesten. Dit proces verloopt volgens verschillende fases. In het begin wordt de rokershoest vaak erger,  waardoor het lastig kan zijn gemotiveerd te blijven. Dit heeft 2 oorzaken.

  • In sigaretten zitten stoffen die het hoesten tegen gaan en onze luchtwegen verwijden. Ze zijn te vergelijken met de pufjes die door de artsen worden voorgeschreven.  Deze stoffen krijgt u natuurlijk niet meer binnen als u gestopt bent met roken. Grijp dan niet naar een sigaret, maar ga bij de huisarts langs die u eventueel pufjes kan voorschrijven.
  • De trilharen in de luchtpijp worden niet meer verbrand. (zie ook bovenstaande alinea)  Als u door die fase heen komt en het stoppen doorzet, dan is de rokershoest meestal na enkele maanden compleet verdwenen. U krijgt dan ook meer lucht en een betere conditie.

De rokershoest: wat kun je er nog meer aan doen?

Enkele natuurlijke middelen

Een warme kop thee is niet alleen lekker, maar helpt ook een zere keel te verzachten en slijm los te maken. Welke theesoorten helpen u het meest?

  • Groene thee bevat antioxidanten en kan congestie verminderen.
  • Gemberthee heeft ontstekingsremmende eigenschappen, verzacht keelpijn en ontspant de membranen in de luchtwegen.

Verder kunnen ook honing en propolis helpen op de keelpijn te verzachten. Dit wonderlijke product is het resultaat van hardwerkende bijen en is net zo effectief is tegen de rokershoest als een gemiddeld hoestdrankje.
Kurkuma is een feloranje wortelstok die vaak wordt gebruikt in de Indiase keuken. Kurkuma behoort tot de gemberfamilie en bevat ontstekingsremmende stoffen die kunnen helpen om de rokershoest te verzachten.

Stoppen met roken is uiteindelijk wel het beste

Heeft u moeite om te stoppen met roken? Eén laserbehandeling is voldoende om van de ontwenningsverschijnselen af te komen. Dat maakt het makkelijker om de rookgewoonte te doorbreken.

Ook ’s avonds tot 22u en in het weekend

Meer
blogberichten