Bijna drie keer de toegestane hoeveelheid nicotine
Het pionierende element van Juul zit hem vooral in de inhoud van de vloeistof. De meeste e-sigaretten maken gebruik van ‘free base’-nicotine’, die bijvoorbeeld ook in sigaren wordt gebruikt. Juul voegt daar ammoniak aan toe, waardoor nicotinezouten ontstaan. Die kunnen hogere gehalten nicotine bevatten, en zijn bovendien makkelijker te inhaleren. Het gevolg: de Juul is veel verslavender dan zijn concurrenten.
Juul is ook een e-sigaret, maar ziet er veel gelikter uit. Het apparaatje oogt hip, als een usb-stick, die je zelfs aan je laptop kunt opladen. In feite is Juul een fastfood-sigaret: geen omslachtig gedoe meer met batterijen en het bijvullen van vloeistoffen, zoals bij gewone e-sigaretten, maar click and go. Gemakkelijk in het gebruik, met vervangbare cartridges/mods (waarin de liquids zitten). Is je mod leeg? Gewoon weggooien en een nieuwe op je e-stick schuiven. .
De E-sigaret Juul is vooral populair onder jongeren.
De ontwerpers bestudeerden ook interne documenten van tabaksfabrikanten over hoe deze het roken aantrekkelijk voor kinderen hebben gemaakt. Daarom heeft Juul zoete en fruitige smaakjes in hun e-sigaret gestopt. Zij leerden ook hoe je het nicotinegehalte in sigaretten chemisch kunt bewerken, opdat de gebruikers zo veel mogelijk nicotine binnenkrijgen – in jargon: hoe je de pH-waarde van nicotine kunt manipuleren om de afgifte van nicotine te maximaliseren in een “jeugdvriendelijke damp” die minimale “keelhitte” oplevert – een combinatie die, aldus stukken uit de eerder vermelde rechtszaak, ongekende risico’s van nicotinemisbruik en verslaving met zich meebrengt.
Met nicotinezouten
Daarom zit er in een Juul geen pure nicotine zoals in de doorsnee e-sigaret, maar nicotinezouten. Daardoor prikkelt de damp minder in de keel én wordt de nicotine sneller in de bloedbaan opgenomen. In Juul’s liquids zit overigens ook benzoëzuur, glycerine en propyleenglycol
Kan Stop Roken Zeeland hierbij helpen?
Alhoewel Stop Roken Zeeland gespecialiseerd is in het wegnemen van de ontwenningsverschijnselen bij “de klassieke sigaretrokers” kan een laserbehandeling echt wel helpen bij vapers. Er speelt echter een ander groot probleem:
Men moet een gewoonte (willen) doorbreken. Met een zo’n hoge nicotinehoeveelheid valt dit niet mee. Bovendien hebben jongeren een “groepsdruk” van erbij willen horen en hebben ze nog niet de lichamelijke klachten ten gevolge van nicotinegebruik. Ze zijn dus minder gemotiveerd omdat ze geen ziektes hebben als COPD, longkanker,….
Daarom is het heel belangrijk dat de verboden internetverkoop goed wordt gecontroleerd en dat ouders en scholen een goede voorlichting geven. Voorkomen is beter dan genezen