fbpx
Menu ☰
roken in combinatie met koffie

Roken en koffie

Een lekkere combi, maar hoe komt dat en geeft het extra risico?

Sigaretten en koffie gaan samen als bier en chips of borrelnootjes. Er zijn weinig genotsmiddelen zo innig verbonden als de peuk en het bakkie troost. Dat is zelfs wetenschappelijk bewezen. Mensen die roken drinken gemiddeld meer koffie dan mensen die niet roken. Aan de ene kant is het genetisch bepaald dat mensen die gevoelig zijn voor de effecten van nicotine ook gevoeliger zijn voor de effecten van cafeïne. En daarnaast zorgt nicotine er ook nog eens voor dat je meer behoefte hebt aan cafeïne. Cafeïne wordt sneller afgebroken in de lichamen van rokende mensen (klik hier voor het onderzoek in pubmed) .  De aanwezigheid van nicotine in de lever zorgt ervoor dat het afbraakproces van cafeïne wordt versneld, waardoor de cafeïne minder lang in je lichaam blijft. Gevolg daarvan is dat rokers meer koffie moeten drinken om net zo veel van het opwekkende effect van cafeïne te voelen als niet-rokers.

Maar de verhoogde behoefte aan koffie bij rokers heeft waarschijnlijk niet alleen te maken met biochemische processen; ook de smaakervaring van mensen kan een rol spelen. Het is namelijk goed mogelijk dat mensen die roken niet alleen meer koffie drinken omdat cafeïne sneller uit hun lichaam verdwijnt, maar ook omdat ze de combinatie van koffie met een sigaret nu eenmaal lekker vinden.

De stijging van de bloeddruk die acuut wordt waargenomen tijdens het roken is voornamelijk te wijten aan nicotine. De verhoogde verhouding van koolstofmonoxide in het bloed wordt gecompenseerd met een hogere bloeddruk om toch voldoende zuurstof rond te pompen. Roken leidt ook tot een verdikking van de aderwand, wat op zijn beurt in combinatie met hoge bloeddruk tot vele problemen kan leiden. (arterioslerose, hartinfarct, herseninfarct)
Cafeïne is een stimulerend middel dat kan bijdragen aan de stijging van de bloeddruk.

Men denkt dat deze stijging in bloeddruk gekoppeld is aan het vermogen van cafeïne het hormoon adenosine te blokkeren, een hormoon dat normaal voor verbreding van de aders zorgt. Vernauwde aders leiden uiteraard tot een stijging in bloeddruk.
Een andere theorie is dat cafeïne de aanmaak van cortisol en adrenaline stimuleert, die ook bloeddrukverhogend werken.

Hoe dan ook, als je rookt en koffie drinkt, is het dubbel op.

U kunt het beste stoppen met roken. Het is gezonder en het scheelt u veel in uw portemonnee. De ontwenningsverschijnselen zorgen er echter voor dat het moeilijk vol te houden is. Stop-roken-Zeeland kan je helpen. Een laserbehandeling haalt die ontwenningsverschijnselen weg, waardoor  je veel makkelijker de knop in je hoofd kunt omzetten. 1 behandeling is voldoende en is volledig pijnloos. Je krijgt een terugkomgarantie van 6 maanden

In heel Nederland en België ben ik de enige die na een laserbehandeling een voetreflexmassage aanbiedt. Dit bevordert het herstel van o.a. hart en longen. (door de verzekering grotendeels terugbetaald)
De laserbehandeling wordt niet vergoed, maar heeft u snel terugverdiend als u geen dure sigaretten meer moet kopen.

Klik hier al u meer wilt weten over de helende werking van voetreflexologie

Wil jij stoppen met roken of meer informatie over de methode?